Halt

Pilotproject

Halt is een traject gericht op jongeren van 12 tot en met 17 jaar die een licht strafbaar feit hebben gepleegd en hiervoor in contact zijn gekomen met de politie. Halt biedt een interventie aan die buiten het justitieel systeem om gericht is op het voorkomen van herhaling van strafbaar gedrag. Elk Halt-traject sluit zo veel mogelijk aan bij de aard van het desbetreffende strafbaar feit, de omstandigheden waaronder het is gepleegd en de jongere zelf. Belangrijke uitgangspunt van Halt is dat er snel gereageerd wordt.

Om een Halt traject in te gaan moet de jongere en diens ouders, na dit aangeboden te krijgen, hiermee akkoord gaan. Er zijn ook andere voorwaarden voor participatie in het Halt traject; zo komen niet alle (lichte) strafbare feiten in aanmerking voor het Halt en kan de jongere maximaal drie keer een Halt worden aangeboden (waarvan maximaal één keer voor een misdrijf). Indien geen akkoord is voor Halt doorloopt de zaak de normale strafrechtelijke procedure.

De interventies binnen Halt focussen zowel op de jongere als op herstel waarbij geldt dat er een relatie moet bestaan tussen het feit, het onderliggend gedrag en de interventie. Dit kan uit opdrachten, gesprekken of het uitvoeren van onbetaald werk bestaan. Ook schadevergoeding kan deel uitmaken van een Halt-traject. De duur van de deelname aan het Halt traject is maximaal 20 uren over een periode van ongeveer 4 maanden.

Een belangrijk voordeel van Halt is dat strafbaar gedrag zoveel mogelijk wordt aangepakt zonder dat jongeren een strafblad krijgen. Het Halt traject biedt hiernaast de mogelijkheid tot vroeg signaleren en doorverwijzen naar passende hulp. Zo tracht Halt te voorkomen dat jongeren weer (ernstigere) strafbare feiten plegen.